Strokovna ekskurzija Kras

Člani Društva vinogradnikov Trebnje smo se v soboto 19.10.2019 v velikem številu udeležili strokovne eksurzije na Kras. Ob 7. uri smo se zbrali na avtobusni postaji v Trebnjem in se odpeljali na naš prvi postanek na Rakek. Ustavili smo se  pri našemu članu društva Petru Stražišarju. Tam smo imeli obilen zajtrk, pijačo, kavo  in pecivo. Peter nam je povedal o zgodovini njihove kmetije, ki je bila prej tovarna opeke, potem pa nam je bil vodič  naše strokovne ekskurzije.

Pot smo nadaljevali do vasi Križ, kjer smo si ogledali vinsko klet  Pri Starčih-Tavčar. V degustacijski sobi smo ob pršutu, siru, kruhu poskusili njihova priznana vina, penine in teranov liker.

Od tam smo pot nadaljevali do vasi Kopriva, kjer smo si ogledali kamnoseštvo Bele ter njihove izdelke iz kraškega granita. Na ogled je bila tudi veriga, ki je bila izdelala iz enega samega kosa granita, oče našega sogovornika je za izdelavo potreboval 800 ur.

Zadnja pokušina vin je bila v Krajni vasi v vinski kleti Štoka.  Ogledali smo se njihovo več kot 200 let staro klet, v kateri imajo tudi sod iz kraškega granita, v katerem zorijo vino. Tudi tam so nam postregli s prigrizkom, pokusili pa smo pet vrst njihovih priznanih vin.

Pot smo potem nadaljevali še v kraj Štanjel, ki smo si ga na kratko ogledali in potem pot nadaljevali nazaj proti Rakeku na večerjo v gostišče Pav.

Veseli in zadovoljni smo se zvečer vrnili nazaj v Trebnje.