Poročila predsednikov ocenjevanja vin letnik 09

OCENJEVANJE VIN

   DRUŠTVO VINOGRADNIKOV TREBNJE

 

V soboto, 20. februarja 2010 je v prostorih Zidanice Opara potekalo ocenjevanje vin letnika 2009 članov Društva vinogradnikov Trebnje. Ocenjevanje je bilo izvedeno na visokem nivoju, kar gre nedvomno zasluga posameznim aktivnim članom društva. Zelo dobra organizacija, tehnična izvedba, predvsem pa kakovostna vina in prijetno vzdušje so pričarali krasen ambient za ocenjevanje.

Sedemčlanska komisija, katere vodenje mi je bilo zaupano, je skupno ocenila 118 vzorcev rdečih vin, od tega 11 žametnih črnin, 74 cvičkov, 13 dolenjskih rdečih vin in 20 modrih frankinj.

Lahko rečem, da sem bil zelo pozitivno presenečen nad zelo dobro, če že ne odlično kakovostjo ocenjenih vin. Tudi odstotek vin s prisotno napako oz. boleznijo je bistveno nižji od pričakovanega (samo 13,5% cvičkov, oz. 14,4 % od vseh ocenjenih rdečih vin) glede na pasti, ki jih je letnik 2009 prinesel seboj. Namreč, za vinskim letnikom 2008, ki smo ga ocenili kot dober letnik, je prišel vinski letnik 2009, za katerega lahko nedvomno rečemo, da ima bistveno večji »potencial«, ki se je že v času dozorevanja in trgatve odražal v boljši dozorelosti grozdja, večji vsebnosti sladkorja v grozdju, nižjih skupnih kislinah in višjih pH vrednostih. Zlasti višja pH vrednost v povezavi z višjo temperaturo v času trgatve in predelave grozdja lahko predstavlja veliko past za kletarja, če je le-ta manj vesten in strokovno podkovan. Na srečo, kot že rečeno, je bilo izločenih vin malo. Razveseljujoče je zlasti dejstvo, da je bilo med vsemi izločenimi vzorci samo 6 vzorcev, ki so kazali znake bolezenskega stanja (cik), ostali so bili izločeni zaradi napak, kot sta bekser in oksidacija. Ti napaki sta v tem času  še vedno odpravljivi.

Navdušen sem bil nad dejstvom, da so številni kletarji izkoristili možnosti, ki jim je ponudil vinski letnik 2009. Rdeča vina, tako žametovke, dolenjska rdeča vina, predvsem pa modre frankinje, so bila v povprečju zelo dobro obarvana, z violet odtenkom, polna, s krepko taninsko strukturo. Pri velikem številu vin je bil opravljen tudi biološki razkis, ki je vina še bolj »zaokrožil«. Tu se je videlo, da je znanje vinarja na visokem nivoju, saj se je znal prilagoditi lastnostim letnika, ob tem pa uporabil tudi kakšen nov tehnološki prijem. Vsem tem iskrene čestitke in obilo užitkov ob nadaljnjem kletarjenju.

Naj na koncu ne bo odveč opozorilo, da je ob kletarjenju vina v letnikih, kot je letnik 2009, potrebna večja mera pazljivosti, posluževanje strokovnih oseb in pristojnih laboratorijev.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja, organizatorju pa se ob tej priložnosti zahvaljujem za vabilo in za zaupanje.

 

 

                                                                                          Samo Hudoklin

 

 

Društvo vinogradnikov Trebnje

 

 

Dne 20.februarja 2010 se je zgodilo ocenjevanje vin v čudoviti zidanici Opara. na Stari gori. Da je društvo eno največjih v Sloveniji, kaže veliko število vzorcev, preko 220. Bogart . Ne samo kvantiteta, tudi kakovost ocenjenih vin je bila na zavidljivi ravni. Naša komisija je ocenila bela vina pa tudi modre frankinje.

 

Že dolenjska bela vina so nakazala dober letnik pa tudi veščo roko kletarjev, saj je bilo le malo vzorcev obremenjenih z napakami. Mnoga vina so bila v kakovostnem razredu z značilno rumeno zeleno bravo, sadnega vonja, sveža in dokaj harmoničnega okusa. Vendar so pri nekaterih izstopale posamezne sorte (chardonnay, renski rizling, sauvignon), zato bolj podobne zvrstem. Verjetno bi kazalo določiti sestav za dolenjsko belo vino, ki vsekakor ne sme biti obremenjeno s preostankom sladkorja.

 

Navdušila so me bela sortna vina, še posebno laški rizlingi, renci, beli pinoti, chardonnayi. Nekaj the vin je bilo tudi polsuhih, z  neizstopajočim sladkorjem, ki mu daje daljši zaton in harmonijo. Čudovit je bil tudi mladi izbor, ki že sedaj kaže svoj potencial.

 

Zanimive so bile tudi vse tri penine, še zlasti penina rose letnika 2008. Od dveh modrih pinotov je bil še zlasti prvi odličen predstavnik sorte.

 

V veselje mi je bilo poskusiti tudi veliko število modrih frankinj. Odličnemu letniku je botrovalo tudi dobro kletarjenje, saj so bili od 35 vzorcev  izločeni le trije. Večina frankinj je intenzivno obarvanih , z izrazno sortno cvetico, polnega okusa in zrelimi tanini.

 

Vse pohvale za vzorno pripravljeno ocenjevanje, vam vinogradniki pa, ki ste poslali vzorce v oceno iskrene čestitke in hvala za zaupanje.

 

 

Doc.dr. Mojmir Wondra